Din startsida ger första intrycket av din hemsida och ditt varumärke, så du vill få designen rätt. Oavsett om du planerar en webbplatsdesign eller om du startar ditt företags webbplats för första gången är följande tips att tänka på.

1. Gör det direkt klart vad du erbjuder

Även om vi många gånger tenderar att fokusera mer på grafik än text när det gäller design, är båda viktiga när du planerar rubriken på din hemsida. Använd sammanhängande bilder och text för att direkt berätta för dina besökare vem du är och vad du erbjuder.

2. Använd endast bilder av hög kvalitet

Din hemsida bör alltid ha högupplösta originalbilder så att din hemsida ser professionell ut. OBS! Tänk på att bilderna får inte vara för tunga för att göra webbplatsen tungladdad och långsam.

3. Din hemsidedesign måste också fungera på mobila enheter

Alla vet vi det här laget att en hemsida måste optimeras för mobil, men det betyder inte nödvändigtvis att den ser bra ut på alla enheter. Eftersom webbtrafiken från mobila enheter står för en stor del av dina besökare  vill du att din hemsidesdesign ser ut precis som du vill ha den på olika mobila skärmar.

4. Förbättra din hemsidedesign med en video

Video är det mest engagerande medieformatet och det är ett av de mest kraftfulla tilläggen till alla hemsidors design. Tillexempel en kort animerad video som förklarar din produkt eller tjänst är en väldigt bra idé och kan ge en snygg touch till din hemsidedesign. Dessutom är de ganska lätta att producera.

5. Skapa känsla med färg

Färger är känslomässigt tilltalande, och färgerna du väljer för din webbplats ska inte bara matcha ditt varumärke, utan också de känslor du vill associera med din organisation.

6. Inkludera ett urval av dina blogginlägg på första sidan 

Du vill få dina besökare att engagera sig i ditt blogginnehåll och ett effektivt sätt att göra det är att lägga till ett avsnitt med miniatyrer från senaste inlägg för att marknadsföra din blogg på hemsidan.

7. Upprätthåll balans och struktur på hemsidan

När din design inte är i balans ger den en dålig användarupplevelse. Våra ögon söker balans och dålig struktur ger ett besvärligt utseende som minskar ditt varumärkes värde. Läs mer om minimalistisk design här >

8. Uppdatera ofta

Oavsett hur snygg din hemsida är blir din hemsidesdesign gammal efter ett tag. Det är alltid trevligt att göra små justeringar och förbättringar med några månaders mellanrum för att hålla din hemsida fräsch och relevant. Dina besökare kommer märka förändringarna även om de är små.

9. Omfamna typografin

Tidigare fanns det inte många unika teckensnitt att välja mellan, men nu finns det massor av vackra teckensnitt tillgängliga att använda. Om du inte vill spendera pengarna på ett snyggt kit, titta på Google Fonts för många fantastiska gratis alternativ.

10. Optimera din design

Tänk på att din hemsidedesign måste vara optimerad, så att den laddas snabbt. Bilder ska komprimeras, effekter och animeringar måste byggas rätt så dom inte blir tunga och klumpiga och gör att din sida laddas långsamt. Idag straffar Google tunga och långsamma sidor.