Webbtexter

Webbtexter – hur viktiga är dem?

Enligt undersökningar stannar en besökare, efter han klickat in på din hemsida, i endast i sju, åtta sekunder innan han klickar vidare om han inte hittat det han söker – eller funnit din hemsida intressant. Med andra ord, dina webbtexter måste få dig att fånga besökaren och hans intresse. Men frågan är då, hur fångar man en potentiell kunds intresse på en sådan kort tid som sju, åtta sekunder?

Många anser att texten på din hemsida är det viktigaste! En hemsida med en dålig design fungerar om än mindre bra, medan en hemsida med dålig text fungerar inte alls.

Webbtexter för skummande ögon

Men vad innehåller då en bra text som fångar besökarna direkt på din hemsida?
För det första kan man konstatera att en besökare skummar igenom din hemsida om han endast stannar i sju åtta sekunder. Så vad som är viktigt att tänka på när du sätter hopa din text är att skriva för skummande ögon!

Din besökare är ofta skeptisk, så använd inte en massa termer och släng ut en massa löften! Skriv i klarspråk, och framför allt förklara enkelt vem ni är och vad ni gör på ert företag. Referenser är bra att ha på första sidan. Det visar klart och tydligt att andra kunder/besökare har litat på er, och det gör att besökaren tar ner garden lite och blir mer nyfiken på er.

Less is more

Om du vill vara säker på att det som du skriver blir läst, så skriv mindre! Denna sidan om webbtexter var från början cirka tre gånger så lång. Saken är den att du hade förmodligen aldrig läst hela den urpsrungliga texten – den var för lång helt enkelt.
Man ska hålla i tanken att det är inte samma sak att läsa en tidning som att sitta och titta in i en datorskärm (det är trots allt en sorts lampa) och läsa. Låt de långa uppradade texterna tillhöra en hemsida som länsstyrelsen och skatteverket publicerar. Håll det alltså kort och informativt!

Gör texten luftig med jämna mellanrum. Du måste inte göra din text grammatiskt korrekt, men du måste göra den lättläst!

En bra anledning

Du måste ge din besökare en anledning till varför han ska spendera mer än sju åtta sekunder på din hemsida! Detta gör du inte med en rubrik som till exempel ”Välkommen till Nisses hemsida”. Använd istället rubriker som ger besökaren något informativt, eller kanske använd din rubrik som en fråga. Hur du än utformar rubrikerna i slutänden så tänk på att rubriken är en viktig del av din hemsida och webbtext – och att skriva välkommen är att kasta bort innebörden av den.

Bjud besökaren på något gratis. Kanske ett newsletter eller ha en tävling som i alla fall ger han eller hon en chans att vinna något. Detta kan leda till att han eller hon spenderar lite extra tid på din hemsida och läser mer om vad du har att ebjuda. Det räcker inte bara med att skriva bra webbtexter, det gäller även att få besökaren att läsa dem.

Först och främst är jag Webbdesigner, och jag är personligen övertygad om att designen på din hemsida är också mycket viktig, precis som texten! Tänk själv på hur du fungerar när du ska köpa något på nätet. Surfar du in på en hemsida som har bluddriga bilder, konstiga typsnitt och oskarpa logos, så får du ett intryck av det är amatörer som driver hemsidan. Du vill inte ge dina pengar till någon som inte känns seriös eller erfaren. Det är precis samma sak som om du skulle komma ut till ett företag med en sliten och nedgången fasad på byggnaden och en sned dörr. Första intrycket är A och O och man får bara en chans på 7-8 sek.

webbtexter

Läs mer om webbproduktion